Projekt APVV - Verba volant scripta manent. Slová uletia, zapísané zostáva. Karpathen Post - ako zdroj regionálnych dejín, jazyka a kultúry na Spiši na prelome 19. a 20. storoči

21.09.2023 15:11

Noviny Karpathen Post predstavujú jedno zo zaujímavých periodík svojej doby. Vychádzali v rokoch 1880-1942 a sú odrazom svojej doby, v ktorej územie dnešného Spiša zažívalo istý hospodársky rozmach (industrializácia, výstavba železníc), nárast turizmu a kúpeľníctva v Tatrách.

Cieľom projektu je na pozadí sociolingvistickej a sociokultúrnej analýzy periodika Karpathen Post zachytiť plurietnický kontext regiónu Spiš a jeho obyvateľov na prelome 19. a 20. storočia s hlavným dôrazom na nemecký jazyk a kultúru, pričom sa budeme opierať aj o najnovšie teoretické a metodologické východiská – tak, ako ich ponúka veda o masmediálnej komunikácii. Výskumný materiál tvorí takmer 3250 čísel tejto tlačoviny.

Vyústením projektu by malo byť zaradenie periodika Karpathen Post do politických, socioekonomických, kultúrnych, ako aj technologických a organizačných súvislostí svojej doby, posledných dvoch dekád 19. storočia a prvej polovice 20. storočia, pričom pozornosť budeme venovať aj zohľadneniu stupňa komunikácie, ktorá vždy limitovala dosah i formu tlačených médií.