Nový APVV projekt na Katedre germanistiky

19.09.2022 12:40

Rada APVV pre humanitné vedy v tomto roku schválila poskytnutie finančných prostriedkov na projekt APVV-21-0485 s názvom „Verba volant scripta manent. Slová uletia, zapísané zostáva. Karpathen Post - ako zdroj regionálnych dejín, jazyka a kultúry na Spiši na prelome 19. a 20. storočia“, ktorý prebieha na Katedre germanistiky FF UPJŠ pod vedením Univ.-Prof. Dr. Jörga Meiera.

Cieľom projektu je na pozadí sociolingvistickej a sociokultúrnej analýzy periodika Karpathen Post zachytiť plurietnický kontext regiónu Spiš a jeho obyvateľov na prelome 19. a 20. storočia s hlavným dôrazom na nemecký jazyk a kultúru, pričom sa budeme opierať aj o najnovšie teoretické a metodologické východiská – tak, ako ich ponúka veda o masmediálnej komunikácii.

Vyústením projektu by malo byť zaradenie týždenníka Karpathen Post do politických, socioekonomických, kultúrnych, ako aj technologických a organizačných súvislostí svojej doby, posledných dvoch dekád 19. storočia a prvej polovice 20. storočia, pričom pozornosť budeme venovať aj zohľadneniu stupňa komunikácie, ktorá vždy limitovala dosah i formu tlačených médií.